23 Ekim 2008 Perşembe

Zeitgeist: The Movie - Zamanın Ruhu



Tek kelimeyle müthiş bir belgesel. Peter Joseph'in hiç yeni çekim yapmadan kurguladığı bu tek kişilik yapıt 3 bölümde din, terör ve dünya ekonomisi arasındaki bağları ortaya sermeyi hedefliyor. İlk bölümde Hristiyanlık örneğinde dinlerin tarih boyunca nasıl kullanıldığını, temel güç odaklarıyla olan ilişkilerini inceliyor. İkinci bölümde, başka birçok muhalif belgeselde olduğundan daha başarılı bir şekilde, resmi 9/11 söylemini çökertiyor. Kısa, öz ve anlaşılabilir argümanlarla söylemin her noktasına saldırıyor ve eleştirinin bir adım ötesine geçerek kendi açıklamalarını ortaya koyuyor. Son bölümde ekonomik güç odaklarının dünya ekonomisini yönlendirmesi ve terör ve savaş gibi olguları da basit araçlar olarak kullanması üzerine oturttuğu argümanını son yüzyıl tarihinden örneklerle Yeni Dünya Düzenine kadar başarıyla taşıyor.
Film başından sonuna kadar, giderek dojazı arttırarak gelecek olan tehlikelere karşı bireyleri açıkça uyarıyor. İzleyicileri birey olmayı anlamaya ve birey olmaya çağırıyor. Bu açık taraflılık durumu belki bir eleştiri medyası yaratabilir. Ya da Joseph'in politik duruşuna eleştirel bakmak isteyenler için bu yanlılık bir eleştiri nedeni olabilir. Argümanlarını beslemek için kullandığı zengin verileri de araştırıp doğrulamak biraz zor. Ama dersine iyi çalışmış olduğu da apaçık ortada.

The social manipulation of society through the generation of fear and division has completely detached humans from their sense of power and reality.

Zeitgeist, bir anlamda başarılı bir uyanış ve kendine geliş haykırışı. Görsel yapısı çok güçlü olmasa da, yer yer sinematografik ögeleri kendi argümanı ve kurgusu çerçevesinde başıyla kullanan bir belgesel. Zaten sinematografinin mesajın önüne geçmesi de istenmemiş. Sinematografi yalın ve yerinde bir araç olarak kullanıyor.
En az iki kez izlenmeli.
http://www.imdb.com/title/tt1166827/

Hiç yorum yok: